Dyscalculie - Dyslexie door slecht onderwijs? - Lexis

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dyscalculie

Gepubliceerd door jeannet in dyscalculie · 7/7/2016 21:27:00
Dyscalculie en Beelddenken

Een jonge vrouw belt. Ze heeft last van dyscalculie en vertelt dat ze op de lagere school al niet goed kon rekenen. En op de middelbare school heeft ze alle sommen op de rekenmachine gedaan. Als ik doorvraag blijkt dat ze zich lastig kan focussen op haar werk, moeite heeft met de digitale klok en een vol hoofd heeft.
Ik stel voor dat we met de Davis¬©methode aan de gang kunnen gaan en dat dit een andere kijk op rekenen geeft. Ze gaat ervoor! Deze vrouw is een echte beelddenker; alles wat zij doet gaat door middel van beelden. Het is dus van groot belang dat we alles visueel maken. Allereerst gaan we aan de orientatie (focus)werken. Orientatie bereik je door al je zintuigen te gebruiken, waardoor je in staat bent om accuraat waar te nemen. Zodra ze zich goed kan focussen gaan we beginnen de verschillen tussen getal, cijfer en hoeveelheid helder te krijgen. Dit kan al veel verwarring oplossen. Uiteindelijk gaan we met klei werken: we maken verschillende concepten, zoals verandering, consequentie, tijd, volgorde en orde. Deze concepten gebruiken we om de grondbeginselen van het rekenen visueel te maken. Rekenen gaat in de basis over orde creeren, volgorde aanbrengen in denkstappen en oorzaak-gevolg snappen. Als hier voldoende inzicht ontstaat gaan we de aan de slag met de cijfers. Tijdens het werken met klei verdwijnt haar onzekerheid. Als we later ook nog eens de tafels op een andere manier visueel maken vallen alle stukjes op hun plek! 

Problemen als dyslexie en dyscalculie kunnen ontstaan doordat je als beelddenker gedwongen wordt mee te doen in het woorddenkende systeem van school. Iemand die problemen heeft met rekenen of lezen en sterk in beelden denkt, heeft vaak ook moeite met verschil tussen links en rechts, kaartlezen, klokkijken, op tijd komen of volgorde. In dat geval is het een verademing om te ontdekken dat je, door dit beeldend vermogen goed te benutten, het met wat hulp ZELF kunt veranderen.

gepubliceerd in Impuls magazine nummer 2 2016.
http://www.impulsenwoortblind.nl/over-ons/magazine
Geen commentaren

Energie
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu